Aanvullende informatie (Tips) – Waar moet ik aan denken bij het houden van, en kweken met vogels.
Huisvesting:
Omdat we ervan uit gaan dat u met uw vogels wilt gaan kweken voor bijvoorbeeld uw kweekresultaten te showen bij uw plaatselijke vereniging. Is het aan te raden om de vogels koppelsgewijs te huisvesten in ruime kweekkooien. De afmetingen zijn per vogelsoort verschillend, daarom is het verstandig om bij ervaren kwekers (van de vogelsoort van uw keuze) te raadplegen, waar een dergelijke broedkooi aan moet voldoen.
Ook kan deze kweker u alles vertellen over de voeding, het te gebruiken nestmateriaal in het broedblok/neskastje. Dit geldt ook voor het materiaal wat u als bodembedekking kunt gebruiken, ook hier vind u bij de ervaren kweker de juiste informatie. Iedere kweker heeft zijn / haar eigen voorkeuren, dus misschien dat u ondanks het verkregen advies toch een andere soort nestmateriaal of bodembedekking gaat kiezen, dat is uiteraard aan u.
Verzorging:
Naast het dagelijks voeren en schoon drinkwater geven, hebben uw vogels nog wat extra verzorging nodig. Zo moet het vogelverblijf regelmatig schoon gemaakt worden, om ziektes te voorkomen. Maar ook de vogel kan extra aandacht nodig hebben, dit is ook per soort verschillend, en daarom kunt u weer het beste een ervaren kweker raadplegen. Bij de Catharinaparkieten zijn bv de nagels erg belangrijk, deze groeien redelijk snel en zullen regelmatig geknipt moeten worden, zodat de vogel zichzelf niet kan beschadigen, doordat deze bv in de gaas vast blijft zitten door te lange nagels.
Als u deze knipt, dient u rekening te houden met de bloedlijn, hier mag u beslist niet in knippen, omdat de vogel dan hevig kan gaan bloeden, en zelfs kan sterven. Heeft de vogel licht gekleurde nagels, dan kunt u de bloedbaan zien zitten, en hoeft dit dan ook geen probeem te zijn. Bij donker gekleurde nagels, dient u dit de eerste keer in te schatten, waar ongeveer de ideale kniplijn ligt. Gebruik een standaard nagelknippertje, wat u zelf voor uw eigen nagels zou gebruiken, dit is zeer geschikt, en de goedkopere oplossing. Vetrouwd u uzelf niet de eeste keer, roep dan weer de hulp in van een ervaren kweker uit uw omgeving.
Ringen:
Indien u met uw vogels wilt deelnemen aan tentoonstellingen, dienen deze te zijn voorzien van een vaste voetring. Deze kunt u via uw plaatselijke vereniging bestellen bij de bond waar uw vereniging bij is aangesloten. Ieder kweekjaar heeft de ring een andere RAL kleurcode die zich steeds om de 6 jaar herhaald. (zie onderstaande tabel). Zo kan men aan de kleurcode al zien uit welk jaar de vogel stamt. De Catharina-, Citroen-, en Aymaraparkiet, mogen maximaal 3 jaar meespelen bij een tentoonstelling. De ringmaat (diameter) voor de Caharinaparkiet is 4,5 tot 5 mm, (afhankelijk van de grootte van de vogels) en voor de Citroen-, en Aymaraparkiet is dit 4,3 mm.
Als de jongen vogels ongeveer 8 dagen oud zijn, dan is het tijd om deze van vaste voetringen te voorzien. Dit doet men bij kromsnavels als volgt.:
1. Vouw de twee achterse teentjes goed naar achteren, langs het pootje, en schuif de ring over de twee voorste gestrekte teentjes. Als u rechtshandig bent houd u de vogel in uw linkerhandpalm vast met het pootje tussen tuim en wijsvinger, bent u linkshandig dan doet u dit met uw rechterhand.. Eventueel bevochtigen van het pootje met speeksel vergemakkelijkt het aanbrengen van het ringetje. Ook kan men bv een olieachtige substantie gebruiken als glijmiddel, maar maak de pootjes dan daarna ook weer goed vetvrij, zodat zandkorrels niet blijven plakken, en irritatie tussen ring en pootje kunnen veroorzaken.
2. Haal met een klein stokje (cocktailprikkertje) de achterste tentjes door de ring, doe dit met beleid, en houd daarbij de ring goed vast.
3. Schuif nu het ringetje door tot onder het gewricht. Mocht het ringetje hierna gemakkelijk weer van het pootje afschuiven, zult u het 1 a 2 dagen later opnieuw moeten proberen. Bent u te laat, laat dan de vogel ongeringd, zodat u deze niet onnodig beschadigd. Vergeet niet de gegevens op de ring te vermelden in uw kweekadministratie.
Ringkleur per kweekjaar