Skip to main content

Op bezoek bij Andre de Greef

Zaterdag 30-Mei-2015 was het tijd om een bezoek te brengen aan een vogel liefhebber die de laatste jaren al vele kampioenschappen op zijn naam heeft gezet.
Wij gaan dan ook bij niemand minder dan André de Greef op bezoek. Aangekomen in het Brabantse Best werden we onthaald door André die ons heeft voorzien van lekkere kopjes koffie met een heerlijk stuk vlaai hij had dit uit verslagen van eerdere bezoekjes gezien op internet en vond dat wel een goed begin van een gezellig samen zijn.
André zelf is net als menigeen groot gebracht met vogels zijn vader was hier dan al hoofdrolspeler en voorbeeld in.

André heeft meerdere vogelsoorten gehad volgens voor dat hij aan de Catharina parkiet begon heeft hij eerst nog rode kanaries gehad. In 2001 was dan ook de eerste stap gezet om zijn aandacht aan de catharinaparkieten te geven een vriend van hem had er een paar in een kooitje zitten en André had dit soort eigenlijk nog niet eerder gezien en vond dit dan ook een leuke vogelsoort om ook te hebben. André zelf is naast CSG lid ook lid van VV. De Vogelvriend in Best . Na een beetje te hebben gepraat over hoe en wat  zijn we met zijn allen naar de garage gegaan daar waar André zijn vogels heeft zitten.

Het vogelverblijf is l.=.5,80 / br.= 4,50 toch een leuke ruimte om hier je draai te vinden. Binnen aangekomen zie ik 24 Heesakkers broedkooien  deze zijn nog bezet door verschillende broedparen. Verder zijn er nog 12 kooien die gebruikt worden als uitvliegkooien/kooien voor verkoop vogels, aan de andere kant zien we 4 vluchten van ongeveer d.= 2,00 / br.= 0,75 / h.= 1,90 deze zijn onder verdeeld in ruimtes voor oude mannen en poppen en jonge vogels.

De verlichting die gebruikt word zijn truelight UV tl-lampen in combinatie met een schakel klok die de aan en uit tijden regelt er is voor gekozen om de verlichting van  07:00 uur tot 22:00 uur de lampen aan te hebben s ‘nacht brandt er een klein lampje dit het hele jaar door.

Ook  is er een goede luchtafzuiging geplaatst dit was  noodzakelijk voor het te hoge luchtvochtigheids-gehalte en nare lucht. Als we kijken naar wat er allemaal voor kleurslagen zijn dan begint het eigenlijk met de groen-turquoise-d turquoise-dd turquoise-lutino-ino turquoise. Het oog valt eigenlijk op een paar zeer mooie jonge lutino’s deze worden dan ook even uit de kooi gehaald en nader bekeken. Dit zullen ongetwijfeld wel een goede show vogels gaan worden.

We nemen even het jaar door  hoe André te werk gaat. Van januari tot augustus is er alle aandacht voor de broedperiode, er zijn twintig kweekkoppels en twintig reserve kweekkoppels.
Deze aantallen moet je dan ook hebben om een gemiddelde van 150 tot 175 jonge vogels te kunnen kweken. Om goede kweekkoppels op te zetten gaat André als volgt te werk.
Het formaat is een eerst vereiste daarna let je op de kleur en natuurlijk op de tekening van de vogel. Daar waar de een te kort schiet moet de ander aanvullen en vice versa of zo zegt hij zelf je plaatst twee goede vogels tegen elkaar. Verder word er ook goed gelet op inteelt dit gaat niet verder dan 25%, dit kun je mooi berekenen in het kweekprogramma ZooEasy dat dan ook word gebruikt voor de administratie. Zodra er jonge vogels zijn uitgevlogen worden deze al vrij snel op kwaliteit beoordeeld welke goed zijn blijven en welke niet bevallen gaan de verkoop in. Kwaliteitsvogels kun je dan ook alleen behalen door strenge selectie toe te passen. De voeding die de vogels krijgen is een agapornide voer van Van de Wouw uit Loon op Zand dit is een eigenmengeling verder krijgen ze eivoer van Witte Molen dit word wat rul gemaakt met couscous, en er word wat gistocal en druivensuiker aan toe gevoegd.
Water wordt dagelijks verschoond en verder niets aan toe gevoegd. De kweekkoppels worden tijdens de periode van jonge vogels s ‘morgens en s ’avonds gevoerd elke dag vers voer en wat dan niet op is gaat naar de vogels in de vluchten deze eten dit verder op zo word er dan ook niets verspilt.

Vogels in de broed krijgen geen fruit wel de vogels in de vluchten wel, deze krijgen ook wel eens gedroogd brood. Als bodembedekking van de vluchten en broedkooien worden vuren snippers gebruikt, in de broedblokken liggen houtkrullen en in enkele uitvliegkooien word ook hennepvezel gebruikt maar hier kunnen de vogels niet aankomen. Dit word afgeschermd door gaas, volgens zeggen zitten er kleurstoffen in hennepvezel.

Als de broedperiode voorbij is dan worden de show vogels gesorteerd en op gekooid dit gebeurd eerst in de grotere kooien en later dan twee aan twee in de TT-kooitjes en ook hier weer streng selecteren en zo krijg je dan van zelf de betere vogel op stok. De kooitjes hangen hier dan ook op haakjes aan de muur. In deze periode van voorbereiden voor de aankomende TT, s neemt André dan ook weer de tijd om zijn broedkooien en alles wat er bij kwam netjes en grondig te reinigen.

Na enkele uurtjes vertoeft te hebben bij André en zijn vogels is het tijd voor ons om  weer terug te gaan naar huis.  We hebben vele en mooie vogels gezien. Bij deze willen we dan ook André hartelijk bedanken voor zijn heerlijk onthaal, medewerking en zijn gastvrijheid.

Marco van der Bij

Word lid van SKG Catharinaparkieten