Dinsdag 27 december 2011 zijn wij, Piet Ooijen, Peter de Goey, Hans van Luyt en Arie Vortman op bezoek geweest bij de winnaar van de Babyshow van de Catharinaprkieten Studie Groep 2011, en de winnaar van de Catharina’s bij de landelijke show van de PSC te Soest, Frank Toonen uit Wijchen.
We hadden afgesproken om vanuit Zevenbergen te vertrekken, (woonplaats Piet Ooijen) omdat dit de meest centrale plaats voor ons allen was. Even voor 10 uur zijn wij vertrokken, nadat we bij Piet koffie hadden gedronken en een worstenbroodje hadden genuttigd, Coby bedankt hiervoor.
Omstreeks 11 uur kwamen we bij Frank aan in Wijchen. Doordat Frank ons verwachtte, werden we welkom geheten door Frank en zijn vrouw Sandra en een van zijn dochters, ook hier stond de koffie al bruin en konden we na de autorit genieten van de Gelderse koffie. Al snel kwam het gesprek op gang over de Catharinaparkieten. Vanuit de kamer kon je de vogels aanschouwen in het netjes afgewerkte stenen vogelverblijf van 3 meter breed en 2 meter diep.
Frank is ongeveer 1½ jaar bezig met Catharinaparkieten, hiervoor heeft hij kleine grasparkieten gehad. In 2001 is Frank verhuisd en in 2006 is hij gestart met het kweken van de kleine grasparkiet. De overgang naar Catharinaparkieten vond plaats in 2009. Wat hem het meest aansprak bij de Catharinaparkieten was de tekening, en dat het rustige en sociale vogels waren t.o.v. andere Zuid-Amerikaanse parkieten. Ook het spelen op tentoonstellingen vind hij belangrijk en doordat het zulke rustige vogels zijn, is de Catharinaparkiet en zeer geschikte vogel hiervoor.
Frank is lid van de plaatselijke vereniging “De Goudvink” in Wijchen, hij heeft kweeknummer 8RTH. Als het maar enigszins mogelijk is bezoekt hij de verenigingsavonden. Hij is van mening dat daar nog een hoop te leren valt voor hem.
Frank, hoe ben je aan je Catharinaparketen gekomen, uit de handel of van kwekers?
Ik heb een aantal tentoonstellingen gevolgd en daar de kwekers van Catharinaparkieten gevonden. Hierna een afspraak met een paar kwekers gemaakt en bij deze liefhebbers mijn eerste vogels gekocht.
Hoe stel je een kweekkoppel samen?
Dit heb k gedaan op het advies van de kweker waar ik de vogels gekocht heb. Wat ik wel begrepen heb, is dat ik op een aantal punten moet letten als ikzelf koppels ga samenstellen. Zoals op formaat, model en tekening.
Hoe hou je je kweekgegevens bij, registreren van het gedrag van de vogels e.d.?
Ik doe dit op mijn eigen manier omdat ik nog niet zoveel kweekkoppels heb, schrijf ik alle gegevens op in een schrift. In de toekomst ben ik van plan om een computerprogramma te kopen.
Wanneer ga je koppelen en starten met broeden?
Ik hou mijn vogels als koppels bij elkaar, in een broedkooi, als deze zelf aangeven, doordat ze meer interesse gaan krijgen in elkaar en elkaar gaan voeren. je kan dan al regelmatig paringen waarnemen, en dan hang ik er een broedblok bij. Mijn jongen die ik heb gekweekt verblijven in een vlucht, zodat ze zich kunnen ontwikkelen en uitgroeien.
Hoe ga je te werk om de vogels TT klaar te maken?
Ik sorteer de gekweekte jongen allereerst op mannen en poppen, daarna per groep op formaat en tekening en daarna op bevedering en conditie. Ook moeten de vogels compleet van bevedering zijn. De ruipuntjes verwijder ik handmatig met een tandenborstel. Ik start hiermee ongeveer 6 weken voor de eerste tentoonstelling waaraan ik deelneem.
Hierna zijn we naar zijn vogelverblijf gegaan en wat het eerste opvalt is (zoals u op de hierboven getoonde foto’s zult zien) dat er geen hoopje ontlasting te bekennen is. Ook de aanwezigheid van stof is niet te vinden. Op mijn vraag ofdat hij gisteren alles heeft schoon gemaakt antwoord Frank dat het altijd zo bij hem is. Bij Frank ziet er alles spic en span uit, hij geeft zijn vogels in onze ogen een te optimale verzorging, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor bacteriën van bv andere vogels als hij speelt op een TT. Onze ervaring is dat de vogels altijd op de grond lopen te struinen en wat zaadjes mee pakken. Frank herkende dit ook wel, en zou gaan proberen om hier iets minder zuiver te werk te gaan, maar ja, de aard van het beestje kan je niet gauw veranderen.
We zijn benieuwd.
Op mijn vraag hoe er voer wordt gegeven, komen er een aantal maatschepjes en bekertjes bij. Hij past zeer nauwkeurig de hoeveelheid voer en eivoer af en eens per dag worden de vogels gevoerd.
Piet Ooijen had diverse foto’s gemaakt van de kweekruimte en de vogels. Weer binnengekomen werden deze door Hans op de computer van Frank gezet, en ook werd er een klein probleemje op de PC opgelost i.v.m. het bezoeken van de CSG website. Terwijl wij van koffie werden voorzien, en kwamen er diverse broodjes op tafel, waar graag gebruik van werd gemaakt.
Frank, hierbij onze dank voor de hartelijke ontvangst en de openheid tijdens ons bezoek. Ook een woord van dank aan Sandra voor de gastvrijheid, de koffie en de broodjes, jullie hebben prima je best gedaan om er voor ons een mooie dag van te maken.
En zoals afgesproken, als je in de gelegenheid bent, kun je altijd bij ons langs komen.
Arie Vortman