Mijn naam is Gerard Broekman, lid van Vogelvreugd Olst / Diepenveen en sinds november 2005 begonnen met het houden van Catharina Parkieten.
Wat zijn de soorten (kleurslagen) waarmee u kweekt?
Het eerste koppel dat ik heb gekocht waren 2 donker zeegroene vogels. Toen nog de oude naam, nu is de benaming anders.
Er was mij verteld dat het een koppel was, maar dit bleken achteraf 2 mannetjes te zijn (’n goede leer voor de volgende keer).
Ook heb ik met de Grijsvleugels een beetje pech gehad, ik had een mooi (koppel) gekocht EF DD Groen x Turquoise Grijsvleugel. Toen bleek na een veren onderzoek dat de pop een man was, een DF Turquoise. Informeer dus eerst goed en ga dan ook naar een goede kweker die verstand heeft van deze vogels!
Ik ben de afgelopen tijd het hele land door gereden, en naar kwekers geweest om meer kennis te vergaren en een goede basis te leggen voor mijn eigen kweek. Met name van Henrie Jansen.
Ook ben ik lid geworden van de Catharinaparkieten Studie Groep eind 2005. In April 2006 deed ik voor het eerst mee met de Baby-show in Roosendaal waar ik 4e werd met een Groene met 91 punten.
Ik heb zelf de volgende kleuren:
- Groen
- D Groen
- DD Groen
- Turquoise
- D Turquoise
- D Turquoise / violet
- Lutino
- SL EF Grijsvleugel D Groen
- SL EF Grijsvleugel DD Groen
- Grijsvleugel Turquoise
- Grijsvleugel Ino Turquoise
- SL EF Grijsvleugel D Turquoise
- SL DF Grijsvleugel Turquoise
Hoe zien uw vogelverblijven eruit?
Hier een stukje over mijn eigen gemaakte broedkooien. Ze zijn van 12mm multiplex gemaakt. De afmetingen zijn 75x45x45 en de laden zijn 50mm hoog, zodat de beukensnippers niet tussen de laden kunnen komen. De voorkant is van watervast 18 mm betonplex, zodat de blokken er mooi in passen, want vocht is geen probleem met dit hout.
Mijn broedkooien
Het broedblok is helemaal van 18 mm betonplex, alleen de bovenkant niet. Ik kan de blokken goed uitwassen met water, want een paar jongen in het blok en je hebt al gauw een smeerboel.
Zowel de voorkant als de bovenkant is scharnierbaar zodat je er goed bij kan. In het midden heb ik een tussenschotje gemaakt, zodat de jongen mooi bij elkaar blijven. Op de bodem van het blok liggen houtkrullen. De afmetingen zijn 30 cm lang, 15 cm breed, en 18 cm hoog met een vlieggat van 6cm.
Ik heb totaal 8 broedhokken en 4 vluchten van 1.20 mtr. lang, mijn buitenvlucht is 2 mtr. lang en 1,5 mtr. breed. met een binnenvlucht.
Hoe is de kweek verlopen?
Toen ik begon met kweken heb ik heel veel onbevruchte eitjes gehad, oorzaak? Misschien jonge onervaren koppels en/of het vochtgehalte? Na het vochtgehalte aangepast te hebben, ging het al een stuk beter. In Augustus kwamen de eerste jongen uit, en is mijn 1ste jong kampioen geworden op de tentoonstelling van mijn eigen vereniging met 90 punten (Groen – Man) Inmiddels heb ik nu ongeveer 35 jongen op stok. Ook heb ik een jong gehad met spreidpoten. Na diverse tips en constructies met ijzerdraad, waarbij beide poten geringd waren, is de pop toch gestopt met het voeren van het jong en is deze na 22 dagen toch nog dood gegaan. Er was wel iets van verbetering te zien, maar het mocht niet baten.
Welke voeding geeft u aan uw vogels?
Ik geef de Catharina’s, Agapornidenvoer en kiemzaad dat ik door het eivoer meng.
Daarnaast ook trosgierst, appels, paprika, geraspte wortels en grit. En als de tijd er voor is, ook granaatappels.
Neemt u deel aan tentoonstellingen, en zo ja wat zijn daarvan de resultaten (geweest)?
Ik heb nu voor het eerst meegedaan in Apeldoorn met de Landelijke TT van de Parkieten Speciaal Club (P.S.C.), waar ik als C-kweker Kampioen ben geworden met een D Turquoise met 92 punten en een 2e KL. Cert. met een EF Grijsvleugel D Turquoise van 90 punten.
Ik hoop dat de bezoekers van deze site hier wat aan hebben, mochten er vragen zijn of op- en aanmerkingen kunnen jullie altijd even een berichtje achterlaten op mijn eigen site, welke via de links-pagina is te vinden.
Groet,
Gerard Broekman.