Mijn naam is Henri Versfeld, ik kom uit Wijk en Aalburg, woon in Drunen en ben bestuurslid van “Vogellust” in Waalwijk. De paar koppels Tropen en Grote Parkieten waar ik net 2 jaar eerder in de vogelsport mee was begonnen, konden direct het veld ruimen, toen ik op de show van de P.S.C. in Veenendaal (2004) Catharinaparkieten zag.
Wat zijn de soorten (kleurslagen) waarmee u kweekt?
Mijn eerste Catharina’s; ik kocht zoveel mogelijk “kleurtjes” omdat het zo mooi stond in de vlucht.
Maar ik kwam er al snel achter, dat als je aan tentoonstellingen mee wilt doen, en goede kleuren wil kweken, je uit moet gaan van de groene wildkleur vogel, en daaruit andere kleurslagen moet kweken. Daaruit blijkt maar weer, dat door veel te vragen en goede raad aan te nemen van ervaren kwekers, je veel kunt leren.
Er is namelijk niet veel te vinden in de literatuur over deze vogels en daarom is het boekje “de Catharinaparkiet” van Arie Vortman & Piet Onderdelinden een goede leidraad voor de beginnende Catharinakweker.
De kleuren waar ik mee kweek zijn:
- Groen
- D Groen
- DD Groen
- Turquoise
Mijn voorkeur gaat uit naar de D- en DD-Groenen.
Hoe zien uw vogelverblijven eruit?
In Augustus 2005 zijn wij verhuisd van Waalwijk naar Drunen en moest ik een andere volière bouwen, dus heb ik nu een kweekruimte van 5 x 2,10 meter, waar 8 broedkooien van 60 x 50 x 40 cm tegen de ene wand staan, met 3 kooien van 80 x 50 x 40 cm er boven op. En 3 binnenvluchtjes van 0,80 x 0,80 x 2 meter er tegenover.
Als bodembedekker gebruik ik beuken houtsnippers. Achterin ga je naar de voedergang waar zich 3 nachtvluchten bevinden. Deze meten 0,80 x 0,80 x 2 meter.
De 3 buitenvluchten zijn 1,60 x 0,80, 21,10 meter en kunnen in de winter afgeschermd worden met Acrylglas zodat de vogels uit de wind zitten.
Hierin ligt als bodembedekker bruin schelpenzand. De wanden en het dak zijn van de zg. “Sandwich” panelen van 6 cm dik, en dus goed geisoleerd.
De vloer is van 10cm dik beton, geisoleerd met 10cm tempex en geheel betegeld. Verder is er een aanrecht met warm en koud water aanwezig, een lichtprocessor in combinatie met daglicht TL-lampen, en een vorstvrijhouder voor als het eventueel toch te koud word.
Welke voeding geeft u aan uw vogels?
De basisvoeding van mijn Catharina’s bestaat uit een goede zaadmengeling, namelijk Teurlings Gropar 228.
Daarnaast voer ik in de rustperiode 2 maal per week wat eivoer van Witte Molen, vermegd met Orlux eivoer voor grote parkieten, waar veel dierlijk eiwit in zit.
Dit alles wel afgepast op 1 eetlepel per vogel per dag, omdat ze anders alleen het lekkerste eruit snoepen en niet alles opeten.
Ook krijgen ze om de dag wat groente en fruit zoals:
- Appel
- Brocolli
- Bloemkool
- Witlof
- Alle kleuren paprika’s etc.
Tijdens de broedperiode voer ik meer eivoer en 1 keer groente en fruit per week, omdat de ontlasting dan toch al veel dunner is en het anders een smeerboel wordt.
Het drinkwater is gewoon kraanwater waar ik in het weekend Travipharma Conditie-mix aan toe voeg.
Dit doe ik het gehele jaar door. In de rui periode en na de tentoonstellingen geef ik de andere 5 dagen van de week knoflook en ui extraxt van Travipharma door het water. Natuurlijk kunnen de vogels het hele jaar beschikken over grit, kiezel, sepia en een jodiumblok.
Hoe is de kweek verlopen?
Begin December ben ik begonnen met het opvoeren van het eivoer. Dit broedseizoen (2008) wilde ik eerder beginnen met kweken. De voorgaande jaren begon ik in maart en had ik nog geen jongen als de Baby-Show van de Catharinaparkieten Studie Groep gehouden werd. In 2008 wil ik daar wel aanwezig zijn, omdat je daar collega-kwekers ontmoet en je een indruk kunt krijgen van hoe je kweek is geweest. De broedkoppels kunnen dan ook rustig in de blokken omdat de vogels van de Bondsshow in Apeldoorn nu ook terug zijn, het TT seizoen dus afgelopen is, en er eindelijk rust is in de kooi. De overjarige vogels die op de shows zijn geweest, laat ik eerst enkele weken bijkomen voordat ik ze inzet voor de kweek. De jonge vogels gebruik ik pas na selectie het jaar erop.
Mijn broedblokkken zijn standaard parkietenblokken van Van Keulen, alleen heb ik het gat opgeboord naar 6 cm. Als nestmateriaal gebruik ik houtkrullen, aan het voer verander ik niets, alleen voer ik voldoende eivoer tot het 1ste ei gelegd is. Het hele jaar door hebben de vogels 15 uur licht en met een luchtbevochtiger houd ik het verblijf op 75% luchtvochtigheid.
Ieder koppel laat ik maar 1 ronde broeden. Dit jaar (2008) broed ik met 8 koppels.
Neemt u deel aan tentoonstellingen, en zo ja wat zijn daarvan de resultaten (geweest)?
Omdat ik maar 1 ronde broed en ik geen DD x DD of D x D kweek, duurt het wat langer voor je een aardig bestand hebt opgebouwd om op meerdere shows mee te doen. Na selectie van de jonge vogels kijk ik dan ook of er voldoende jongen tussen zitten om aan de Regionale & Districts Shows te spelen.
Tot nu toe heb ik nog niet veel mee gedaan omdat deze shows vrij kort op onze onderlinge zitten, en deze vogels ook naar de bondsshow gaan.
Als mijn bestand groot genoeg is en ik meerdere vogels kan selecteren om mee te spelen, komt dat vanzelf.
Resultaten van (2007) op de onderlinge TT:
- Kampioen + Bondskruis, met een DD Groen met 92 Punten.
- Derby Kampioen, Groen met 91 Punten.
- Kampioen Stellen , D Groen met 2x 91 Punten.
En bij de Bondschow 2008 Apeldoorn:
- DD Groen met 92 Punten.
- DD Groen met 90 Punten.
- D Groen met 91 Punten.
Ik wens iedereen veel plezier en een goede kweek met deze leuke vogels!
Groet,
Henri