Skip to main content

Op bezoek bij Hermy de Lorijn

Mijn naam is Hermy de Lorijn en ik ben lid van de Duivense Vogelvereniging “Witropaka”.
Ik ben in 2005 lid geworden van deze vereniging, en ben toen begonnen met Engelse Grasparkieten, maar al snel na het zien van de Catharinaparkieten, is mijn hobby naar deze vogelsoort overgeslagen.

Wat zijn de soorten (kleurslagen) waarmee u kweekt?

De eerste Catharina’s die ik had, waren er 11, dit omdat de persoon waar ik ze van kocht met een hernia zat, dus ik had gelijk 5 koppels in mijn hok en 1 losse pop.

De kleuren van deze vogels waren toen:

  • Groen
  • Ino Turquoise
  • Lutino
  • D Turquoise

En ik ben toen begin 2006 begonnen met het kweken met 4 koppels, omdat ik toen niet meer broedkooien had.
Inmiddels is het nog klein maar goed, ik heb nu 8 broedkooien. Op dit moment kweek ik hoofdzakelijk met Groen & Turquoise.

Hoe zien uw vogelverblijven eruit?

De verblijven zien er als volgt uit: Ik heb een binnenhok van 2×3 meter. Met daarin 8 broedkooien en 1 binnenvlucht voor de jonge vogels. Dit alles heb ik zelf gemaakt van multiplex en de binnenvlucht met aluminium profielen. De broedkooien zijn 60x40x35 cm, met daar aan een afneembaar broedblok. De binnenvlucht is 120x100x60 cm. Daarvoor zit een tochtsluis, zodat er geen vogels tussenuit kunnen glippen. Dit was al een paar keer gebeurd voordat deze tochtsluis er aan zat.

Hoe is de kweek verlopen?

De kweek van 2006 is goed verlopen. Ik heb uit 5 koppels 22 jongen verkregen. De vogels hebben maar 2 rondes gebroed. Wel had ik desondanks 10 jongen dood in de eerste dagen nadat ze uit het ei waren. Dus met 22 jongen was ik al tevreden. Ik hoop dat het dit jaar iets beter gaat, maar we zullen zien wat het geeft.

Welke voeding geeft u aan uw vogels?

De vogels krijgen in de buitenvlucht en buiten het broedseizoen grof parkietenvoer. Koppels die in de kweek zitten krijgen Agapornidenvoer.
Verder geef ik de vogels eivoer gemengd met kiemzaad, appel, witlof, paprika, extra vitamine (koudijs), grit, rozenbottels en trosgierst.

Neemt u deel aan tentoonstellingen, en zo ja wat zijn daarvan de resultaten (geweest)?

Ik neem deel aan diverse tentoonstellingen. Te weten bij onze eigen vereniging, en bij de Regio tentoonstellingen en de tentoonstelling in Apeldoorn niet te vergeten, en als het goed gaat, misschien dit jaar ook op Vogel 2008. De eerste tentoonstelling waar ik aan mee heb gedaan, was vorig jaar bij onze onderling tentoonstelling, ik heb daar toen met een 10-tal Catharina’s aan mee gedaan en kwam met de volgende resultaten thuis:

  • De 2e prijs met een Turquoise (stel)
  • Kampioen met een Lutino in de OK-Klasse
  • en een 2e Prijs met een Groene.

Daarna even nog de regio-tentoonstelling aan gedaan met 4 Catharina’s en daar heb ik 1x Goud gehaald met een Turquoise. Zo ben ik ook dit jaar in Apeldoorn geweest en heb daar meegedaan met de Landelijke TT van de Parkieten Speciaal Club. Ik ben hier voor de eerste keer met 6 Catharina’s naar toe gegaan, en ben nu dus C-kweker. Om de prijzen was het mij niet te doen, maar om in contact te komen met meerdere liefhebbers van deze vogels, en om zo te horen op welk vlak het nog beter moet cq kan met de vogels. Maar toch heb ik daar een bronzen prijs in ontvangst mogen nemen.

Verder heb ik zelf getracht een website in elkaar te knutselen over deze vogels. De link is te vinden op de linkspagina.

Met vriendelijke groet,
Hermy de Lorijn

Word lid van SKG Catharinaparkieten