Skip to main content

Op bezoek bij Jo van Rengs

Op donderdag 9-6-2011 zijn wij, Piet Onderdelinden en Arie Vortman, op bezoek geweest bij Jo van Rengs in Velden (Limburg). Jo is al jaren lid van de Catharinaparkieten Studie Groep en lid van de PSC afdeling Limburg, hij heeft kweeknummer TD07.

Om 9 uur zijn wij vanuit Oud-Beijerland op pad gegaan naar Velden in Limburg ± 200 km. Zoals we verwacht hadden kwamen wij daar om 11 uur aan. We werden opgewacht door Jo en zijn vrouw en of we koffie lusten? Na zo’n twee uur auto rijden gaat dat er wel in. We werden naar de serre geloodst en konden gelijk zien dat we met een parkieten man te maken hadden want op de tafel stond een klein kooitje met een jonge Derbyan parkiet. Bij navraag bleek het een jong te zijn die door de ouders verstoten was en met de hand werd groot gebracht. Toen de koffie op tafel kwam konden we direct zien dat we in Limburg waren want er kwam gelijk een doos met vlaaien op tafel die verrukkelijk smaakte. Na wat heen en weer gepraat konden we beginnen met het interview.

Jo van Rengs is voorzitter van de plaatselijke vereniging Avifauna die aangesloten is bij de N.B.v.V. en kweekt met diverse soorten kromsnavels. De grote parkieten worden gehouden in vluchten van 3 mtr. met een apart nachthok. Verschillende grote parkieten worden hier gehuisvest zoals Brown’s-, Bonte Strogele en Prachtrosella , Groenvleugel Koningsparkiet, Hoodedparkiet en Pruimenkopparkieten, Derbyans, en Bergparkiet. Ook een volière met zangvogels is aanwezig waar diverse soorten in worden gehouden en gekweekt. De voliere is goed begroeid en bevolkt met Europese baardmannetjes, magellaansijsjes, blauwborsten en bruine zanglijsters. De roodborstjes en Japanse nachtegalen zitten in een apart afgescheiden deel. De volière staat dichtbij de serre zodat er een goed zicht op is en men kan genieten van de zang van de vogels.
De Catharinaparkieten worden binnen gehouden, er is veel daglicht aanwezig omdat er grote ramen in het dak zijn gemaakt. De Catharinaparkieten worden in kweekkooien van 80x50x40 gekweekt. Er zijn ook diverse kweekkooien van 1 meter lang aanwezig. In dezelfde ruimte wordt met de Agapornis Taranta gekweekt.
De kweekvogels worden na het kweken in binnenvluchten geplaatst van ± 3meter lang en 80 cm breed en 2 meter hoog.

In 1987 is Jo begonnen met parkieten, pracht rosella’s, barrabands ed. In 1993 kwamen de eerste catharina’s . Wat het meest aansprak bij de Catharina’s was de groene kleur, het model van de vogel en de fraaie tekening. Ook het rustige karakter van de vogels en het gezellig kwetteren en klauteren werd als plezierig ervaren. In de loop van de tijd werd het aantal koppels uitgebreid, de hoofdzaak van zijn bestand bestaat uit groene vogels.
Een paar mutanten werden aangeschaft maar deze zijn inmiddels verdrongen door Groene vogels. De aanwezige mutanten zijn Misty groen, Lutino en een koppel Turquoise.

Jo, hoe stel je een koppel samen?

Ik heb twee goede lijnen waar mooie jongen uit komen. Hieruit stel ik een koppel samen. Lijnenteelt wordt niet echt toegepast, maar al mijn gegevens voer ik in Zooeasy in en ga tot maximaal 25% inteelt. Maar dit zo min mogelijk en alleen als ik het echt nodig vind . Dit doe ik maar eenmalig. Als de resultaten tegen vallen uit zo’n koppel dan koppel ik het jaar daarop deze vogels naar andere vogels uit die lijn.

Bij aanschaf van nieuwe vogels, hoe ga je dan te werk?

Als ik nieuwe vogels aanschaf moeten die aan mijn verwachtingspatroon voldoen. Dit houdt in dat ze een goed model moeten hebben en een goede tekening. Deze vogels worden op eigen kweek vogels gezet zodat ik weet wat erin zit. Wat voor mij erg belangrijk is, dat ze een geblokt model moeten hebben. Als je zo’n vogel in de hand hebt moet hij goed fors aanvoelen.

Hoe verloopt het broedproces?

Als ik een koppel samenstel gaan man en pop gelijk in de broedkooi. Het voer wat ik gebruik is een standaard grote parkieten voer, daarbij voer ik apart eivoer. Het percentage eivoer is ongeveer 5-10%. Dit percentage wordt opgevoerd naar 40% zodra de jongen uit de eieren komen. Ik voer elke dag, dit betekent dat elk koppel een afgepaste hoeveelheid voer krijgt. Het oude voer wordt weggegooid en nieuw voer wordt in de bakjes gedaan. Tijdens het broedproces wordt twee maal per week gekiemd zaad gegeven. Het kiemzaad haal ik uit België en is van Zoontjes wat ik aanvul met katjang idjoe. Als ik zie dat de jongen zelfstandig eten worden ze verwijderd van de ouders en gaan naar de grote binnenvluchten toe.
Het aantal lichturen in mijn vogel verblijf is meestal gelijk aan het aantal lichturen buiten. ‘s Zomers van 7 tot 21.30 uur en ‘s winters gelijk aan de hoeveelheid licht buiten. Wat ik wel doe is starten met dimlicht en afbouwen met dimlicht.

Vogels selecteren en TT gereed maken.

Begin september, na de vakantie, maak ik een tafel gereed waarop ik 20 TT kooien kan zetten. In deze kooien worden 2 vogels geplaatst zodat ik uit 40 vogels kan selecteren. Deze vogels worden regelmatig besproeit zodat ze glad en strak zitten en in conditie komen. Wat ik probeer is om zoveel als mogelijk verschillende vogels op de onderlinge TT te zetten. Dit is toch het visitekaartje van de vereniging. De beste vogels worden ingestuurd naar de bondshow en de wereldshow. Hier heb ik al diverse malen goede resultaten mee gehaald, zoals diverse malen Nederlands kampioen en goud en zilver op de COM in Frankrijk 2011, en dat met mijn groene wildkleur vogels.
Als de vogels van de show terug komen krijgen ze uienwater. Dit doe ik om de darmen van de vogels schoon te krijgen zodat ze vrij van wormen en andere ziektekiemen die er eventueel aanwezig mochten zijn. Ik heb nog nooit een wormenkuur aan mijn vogels gegeven die binnen gehuisvest zijn, wel aan de vogels buiten.

Nadat alle wetenswaardigheden waren genoteerd zijn we naar de vogels en verblijven wezen kijken. Jo wat heb jij veel ruimte om vogels te houden, ik ben er een beetje jaloers op. Piet heeft zijn fotokooi opgesteld en heeft van diverse vogels foto’s genomen die hierbij geplaatst zijn.
Jo, en jou vrouw, hartelijk dank voor de gastvrije ontvangst en de openheid tijdens het interview. Het was voor ons een leerzame en gezellige dag waarvan we allebei genoten hebben.

Arie Vortman & Piet Onderdelinden

Word lid van SKG Catharinaparkieten