Skip to main content

Op bezoek bij Johan Kortenray

Op dinsdag 27 december 2011 zijn wij, Piet Ooijen, Peter de Goey, Hans van Luyt en Arie Vortman naar Johan Kortenray geweest.
Deze Catharinakweker woont eveneens in Wychen, net als Frank Toonen waar we ook eerder die dag geweest waren. Omstreeks 14.00 uur kwamen wij bij Johan aan, die ons al op stond te wachten. We konden meteen koffie krijgen maar zijn vrouw was nog niet thuis, toen zijn we maar meteen doorgelopen naar zijn kweekruimte. Nadat we het afstapje naar zijn kooi hadden getrotseerd en Arie meegeholpen hadden stonden we in zijn kweekruimte . Er stonden links van ons de broedkooien en rechts van ons een aantal vluchten om de jonge vogels uit te laten vliegen. Johan is ongeveer 5 jaar geleden begonnen met 7 koppels catharina’s. Ook had hij nog andere soorten, te weten Brotegerussen, Cana’s, Personata’s en Muisparkieten die hij in koloniebroed had, nu heeft hij deze allemaal niet meer en is alleen doorgegaan met de Catharina’s.

Johan is lid van de plaatselijke vereniging “De Goudvink” in Wychen en van v.v. “Fauna” te Beuningen, verder is hij lid van de:

  • Parkietensocieteit: kweeknummer 06302;
  • NBvV: kweeknummer 1NHF
  • ANBVV: kweeknummer 7728.

Ook is hij op de bondshow 2012 lid geworden van de CSG.

Johan hoe ben je aan je eerste Catharina’s gekomen?

Ik zag ze bij handelaren en op tentoonstellingen. Ik heb ze daarna zelf aangeschaft bij kwekers hier in Nederland en Belgiƫ.

Hoe stel je een kweekkoppel samen?

Ik stel ze samen op kleur en tekening en model, vooral dat laatste moeten ze hebben, ook doe ik veel proefopstellingen met contrastrijke vogels.

Hoe houd je je kweekadministratie bij?

Ik houd alles bij via het vogelcomputer programma Zoo Easy.

Wanneer begin je met het broeden?

Ik broed eigenlijk het hele jaar door omdat mijn schuur verwarmt is en ze constant het aantal lichturen krijgen.

Hoe bereid je je voor op het TT seizoen?

Ik kijk eerst of ze voor de TT in aanmerking komen, dan sorteer ik op kleur, model en tekening, vervolgens zet ik ze twee aan twee in de TT kooi onder andere voor de ruipunten.
De voeding blijft het zelfde, valkparkietenzaad. Ik geef geen eivoer aan de TT vogels, wel vitamine in het drinkwater, ruihulp van Beaphar.

Toen we met het gesprek klaar waren was Piet in de tussentijd al druk foto’s aan het maken in de vogelkast van de catharina’s.
Nadat we van de vrouw des huizes koffie hadden genuttigd was het weer tijd om naar huis te gaan. Het was inmiddels al aardig donker geworden en we moesten nog een stuk rijden naar huis.
Al met al was het een leerzame dag in Wychen. Voor ons en voor Johan en Frank. We willen jullie daarvoor beide bedanken.

Peter de Goey

Word lid van SKG Catharinaparkieten