Skip to main content

Op bezoek bij Marco van der Bij

Mijn naam is Marc van der Bij, lid van Avicultura Woerden. Ik heb Catharinaparkieten sinds 2004. Toen ik dat vogeltje in 2004 zag was ik er helemaal weg van en moest ze hebben.

Wat zijn de soorten (kleurslagen) waarmee u kweekt?

Ik probeer zoveel mogelijk vogels te kweken met dubbele donkerfactoren, dus DD Groen (vroeger Olijfgroen), en DD Turquoise, want die kleuren vind ik het mooist. Natuurlijk komt het dan ook voor dat je andere kleurslagen kweekt. ook wil ik deze twee kleuren in de toekomst met een Grijsvleugel factor gaan kweken, maar voordat die van een “goed ” niveau zijn, dat zal nog wel even gaan duren. Verder heb ik de afgelopen jaren vij zoveel mogelijk kwekers informatie ingewonnen aangaande “hoe te kweken “. Ik heb daar voor mijzelf de beste dingen uitgehaald, en probeer me daar dan aan te houden. Zo zet ik nooit twee dezelfde mutanten tegen elkaar, omdat dat in mijn ervaring vaak “mindere ” vogels opleverd. Dus ik zet nooit twee vogels met een dubbele donkerfactor, nooit twee vogels met een grijsvleugelfactor, en ook nooit twee vogels uit de Turquoise serie bij elkaar. Je kweekt daardoor wel minder vogels in de kleur die je eigenlijk wilt, maar de kwaliteit is vaak beter.

Ook ben ik vrij streng met selecteren, als er iets aan een vogel je niet bevalt, dan moet hij eruit. Dit heeft trouwens niets te maken met het aantal punten die een vogel op een TT heeft gehaald, want uit twee “mindere ” vogels kun je wel hele goede voor een tentoonstelling kweken, en uit twee kampioenen krijg je niet altijd goede jongen.

Ik heb zelf de volgende kleuren:

  • D Groen
  • DD Groen
  • D Turquoise
  • DD Turquoise
  • Lutino
  • Ino Turquoise
  • EF Grijsvleugel Turquoise
  • en EF Grijsvleugel D Turquoise

Hoe zien uw vogelverblijven eruit?

Ik heb 12 broedkooien van 60x50x40, waarvan ik er meestal zo’n 6 tot 8 van gebruik voor mijn Catharinaparkieten.
De broedblokken zijn gevuld met zaagsel en kokosvezel, en ook heb ik geĆ«xperimenteerd met stro in plaats van kokosvezel (ook dat gaat goed). De afmetingen van de broedblokken zijn 30x15x15 cm, maar Catharina’s zijn niet kieskeurig, want in de voliĆØre broeden ze bij mij bijvoorbeeld ook in blokken met een grondoppervlak van 25×25 en 40 centimeter hoog.

Verder heb ik twee binnenvluchtjes van 1,50 x 1 meter, en een buitenvlucht van 2 x 2,5 meter.

De vogels zitten bij mij het hele jaar onverwarmd, alleen als het vriest stook ik iets om te zorgen dat het water niet bevriest. Verder hebben de vogels het hele jaar door 15 uur licht.

Welke voeding geeft u aan uw vogels?

Ik geef mijn vogels een zaadmengeling van Teurlings, Gropar 228. Hierin zitten namelijk ook krenten en rozebottels. Verder zitten er geen zonnepitten in maar wel saflourpitjes.
Daardoor meng ik een beetje eivoer voor grote parkieten en papegaaien, waar ook weer vruchten en garnaaltjes inzitten.
Een keer per week koop ik bij de supermarkt gesneden soepgroenten, en dan voer ik ze dat (dit heb ik niet van mezelf maar van een goede kweker). De eerste keer als je dit geeft, dan kijken ze het niet aan, maar als ze eenmaal door hebben wat het is, dan is het een feest om naar te kijken. Ik voer mijn vogels wel heel ruim, wat inhoud dat ik aardig wat voer weggoooi (ik schat zo’n 25%).

Hoe is de kweek verlopen?

Ik zet mijn eerste koppels vaak eind Oktober, en gebruik nooit twee jonge vogels bij elkaar.
Met de meeste stellen kweek ik 1 ronde, en met sommige 2 . Ik heb dit jaar 37 jongen op stok gekregen.

Neemt u deel aan tentoonstellingen, en zo ja wat zijn daarvan de resultaten (geweest)?

Ik probeer ieder jaar zo’n 6 tentoonstellingen te spelen. Daarvan zijn er altijd die in de regio, waaronder de rayontentoonstellingen. Verder doe ik altijd mee aan de districtstentoonstelling, de landelijke TT van de PSC, de babyshow van de Catharinaparkieten Studie Groep en de bondshow in Apeldoorn.

Vorig jaar had ik voor het eerst een jaar dat ik ook aardige resultaten haalde op de grotere shows (o.a. brons op de bondshow in Apeldoorn)
Ik kan iedereen aanraden om aan de grotere shows mee te doen, omdat je daar veel vogels kan vergelijken met vogels van andere kwekers, en je daar ook die kwekers tegenkomt en dus vragen kunt stellen. Verder is ook de babyshow van de Catharinaparkieten Studie Groep eigenlijk een must, want ook hier kom je veel kwekers tegen, waar je veel informatie van kunt krijgen, dus echt een dag waar je heel veel kunt leren (ook als je denkt dat je al zo’n beetje alles weet van je vogeltjes)

Met vriendelijke groet,
Marc van de Bij

Word lid van SKG Catharinaparkieten