Afgelopen zondag mocht ik een bezoekje brengen aan Rene Krommendijk in Nijverdal. Rene woont hier samen met zijn vrouw Louise en hun hondje Balou. Samen hebben ze drie kinderen en negen kleinkinderen.
In zijn vrije tijd mag Rene graag klussen, fietsen en uiteraard met de vogelhobby bezig zijn. Rene kweekt al vanaf 1978 vogels. O.a kleurkanarie’s, Lizards, Borders en Groenlingen in agaat. In 2015 kreeg hij onze huidige SKG Catharinaparkieten voorzitter Maarten op de massagetafel bij vv DES. Maarten wist Rene dusdanig te prikkelen, dat hij binnen de kortste keren van zowel Maarten als zijn vader zeer goede kwaliteit vogels kon overnemen, om een start met deze soort te maken. En niet onverdienstelijk! De behaalde resultaten van de afgelopen jaren liegen er niet om.
De gegroeide liefde voor de soort zit hem in verschillende aspecten van de vogel. De combinatie van de tekening, het model, de kleur en de conditie. Allen aspecten van de Catharina parkiet welke Rene ook wist te waarderen bij de kanaries en de wildzang.
Rene is een relatief ”kleine” kweker. Hij heeft in de garage diverse broedkooien staan en buiten de kweekperiode vliegen de vogels (Catharina’s, aymara parkieten en groenlingen) in een ruime buitenvolière. Er wordt voornamelijk met de wildkleur en Turquoise gekweekt, maar ook met grijsvleugel in beide genoemde kleurslagen. In de buitenvolière lag in een nestkast nog een verdwaalde jonge ino. Blijkbaar vliegt er nog een split man in de volière.
Rene is lid (ook bestuurslid) bij ERKV in Rijssen en bij Vogelvreugd in Wierden. Dit om indertijd bij beide bonden mee te kunnen doen, PSC en OPC (Overijsselse Parkietenclub). Bij de SKG Catharinaparkieten helpt Rene altijd graag een handje mee. O.a regelen van prijzen voor de verloting, het inschrijven vogels en verwerken van uitslagen op de babyshow.
Rene heb ik persoonlijk leren kennen als iemand die anderen graag op weg helpt. Met vogels, advies en als ondersteuning van de SKG. Toen ik Rene vroeg of hij nog tips heeft voor de vele beginnende Catharinaparkiet liefhebbers in onze Facebook groep, zei hij het volgende;
Welgemeend advies: probeer de vererving onder de knie te krijgen, hou je de eerste jaren bij 1 a 2 kleuren en selecteer streng. Vraag desnoods ervaren kwekers om te helpen bij het selecteren. Geef je vogels lekker de ruimte om uit te vliegen, als je die mogelijkheid hebt. Ga na waar ze vandaan komen en hoe daar hun leefomstandigheden zijn en de lengte van het licht is (Peru, Venuzuela).
Download de standaard eisen en lees deze eens aandachtig door.
Schrijf alles op tijdens de kweek, van de ouders hoe die er uit zien met plussen en minnen, en later van de jongen. Het is verleidelijk om alle kleurtjes gezellig in het hok te hebben, maar je selectie wordt er stukken minder van.
Met deze laatste woorden sluit ik dit stukje af. Rene, bedankt voor de koffie en de gezelligheid!